aubergines

Onze kwekerij

Bedrijf

Teeltbedrijf

Ons bedrijf heeft een geruime 40 jaar teelervaring, waarvan 20 jaar in de aubergineteelt. In 2017 zijn wij ons gaan specialiseren op andere soorten aubergines, waaronder de graffiti en de witte. Bekijk ons uitgebreide aubergineoverzicht.

Kwekerij van Luijk is een echt familiebedrijf. In 2015 heeft Ted van Luijk het bedrijf overgedragen aan zijn zoon Dennis.

Ontwikkeling

In de loop der jaren hebben de ontwikkelingen niet stil gestaan. Het bedrijf, gevestigd in het Westland, is uitgegroeid naar een grootte van 3ha en behoort tot de modernste tuinbouwbedrijven in de wereld. Met als resultaat: er wordt een geweldig mooi en gezond product geteeld.

Ons tuinbouwbedrijf bestaat merendeels uit glas, zodat de aubergines worden beschermd tegen allerlei weersomstandigheden. Ook kunnen wij zo het klimaat beheersen en kunnen wij gemakkelijk schadelijke insecten bestrijden door het gebruik van hun natuurlijke vijanden.

Werkwijze

Aubergines worden iedere dag geoogst, zodat er altijd verse aubergines beschikbaar zijn. De vruchten worden gesorteerd op gewicht en in diverse gewichtsklassen geplaatst. Hierna worden ze verpakt in de door de afnemer gewenste verpakking.

Transport

Aubergines worden verkocht over de hele wereld. Het is daarom van belang dat het transport goed en snel verloopt. Het Westland heeft een goede bereikbaarheid over de weg. Binnen Europa gaat het vervoer meestal per vrachtwagen. Niet-Europese afnemers of consumenten die moeilijker te bereiken zijn, krijgen hun product veelal toegestuurd per vliegtuig.

Consumenten

Wij besteden veel zorg aan onze klanten en de producten. Wij hebben strenge keuringseisen en vruchten die daar niet aan voldoen worden direct verwijderd. Er wordt daarbij veel aandacht besteed aan de presentatie. Zo moeten de aubergines een mooie glans hebben en moeten de kelken heldergroen zijn. Tevens worden smaakproeven gehouden. Het vervoer gebeurt ook zo snel mogelijk om een vers product te kunnen leveren aan onze afnemers.

Deze manier van werken is niet onopgemerkt gegaan bij zowel consumenten als bij instanties. In 2017 hebben wij door onze kwaliteitsinspanningen de milieukeurcertificatie toegewezen gekregen. Daarnaast zijn wij Global GAP-gecertificeerd.

Aubergines

Historische achtergrond

Solanum melongena – De aubergine komt van oorsprong uit tropisch Azië. Via de Moren kwam hij in de 16e eeuw via Spanje en Portugal in Europa.

Inmiddels wordt de aubergine in grote delen van de wereld geteeld. Vooral in de Zuid-Europese keuken groeide de populariteit van de aubergine en inmiddels is hij daaruit niet meer weg te denken. Ook in Nederland zien we de aubergine steeds vaker op het menu staan. Begrijpelijk, want aubergines zijn heerlijk in allerlei gerechten.

Algemene productinformatie

De mooie vrucht is slank van vorm en heeft een groene kelk met weinig tot geen stekels. Doorgaans zijn aubergines glanzend en dieppaars van kleur, maar er zijn ook witte, groene en gestreepte variëteiten. Naast de Nederlandse aubergines is er ook de Turkse aubergine. Deze aubergine is dunner en langer dan de Nederlandse aubergine. Ook zijn er mini- en biologisch geteelde variëteiten verkrijgbaar.

Teelt

De teelt van aubergines start in november, dan wordt er gezaaid. Dit gebeurt op speciaal daarvoor ingerichte bedrijven. Na 8 weken komen de planten naar onze kwekerij. Hier worden de planten gepoot en vastgebonden aan touwtjes. Eind februari kunnen we de eerste aubergines oogsten en dit gaat door tot eind oktober. Hierna wordt de kas gereinigd en ontsmet en kunnen we half december weer nieuwe planten ontvangen.

Wij gaan zo zuinig mogelijk met fossiele brandstoffen om. Daarom hebben wij een warmtekrachtkoppeling. Dit is een grote machine die aardgas omzet in warmte en elektra. De warmte gebruiken wij om de kassen te verwarmen en de elektra leveren we terug aan het net. Daarvan maken ongeveer 1500 huishoudens gebruik.

De planten hebben, onder andere, CO2 nodig. Dit wordt geleverd door OCAP, een restproduct van Shell uit de Botlek. Dit wordt via grote leidingen naar ons gevoerd. Wij helpen zo dus Shell, en de wereld, van een afvalproduct af.